Nachtrust

Last van de wintertijd? Zo niet!

In de winter als de zon zich nauwelijks laat zien, ben je doorgaans vermoeider en minder alert dan ’s zomer als je vol energie zit. Dat heeft veel te maken met je biologische klok!

Biologische klok
Wat is eigenlijk je biologische klok? Het is een groepje cellen in ons brein dat ons lichaam vertelt wanneer het dag en nacht is. Die ‘interne Rolex’ zorgt ervoor dat allerlei biologische processen (zoals je lichaamstemperatuur, bloeddruk en stofwisseling) netjes op het moment van de dag zijn afgestemd en kunnen anticiperen op de dingen die gaan komen. Zo worden je bloeddruk en lichaamstemperatuur ’s nachts laag gehouden en worden ze ruim voordat je opstaat weer op peil gebracht.

Kom uit je winterdip!

Daglicht speelt een belangrijke rol bij een winterdip en slaapproblemen tijdens de winter. De reden waarom licht zo veel met ons doet, is vooral terug te brengen naar onze biologisch klok. De biologische klokt bepaalt wat wanneer en waar moet gebeuren en zet via hormonen het lichaam aan tot actie. Licht is daarbij een onmisbare schakel. Het zorgt ervoor dat je biologische klok elke dag weer in de pas loopt. Zonder licht raakt hij ontregeld. Lang binnen zitten is dus funest voor je biologische klok en daarmee je humeur, energieniveau en nachtrust.

Daglicht speelt een belangrijke rol bij een winterdip en slaapproblemen tijdens de winter.

Zomer- en wintertijd
Door het steeds veranderen van een zomertijd naar een wintertijd en omgekeerd, wordt het bioritme van de mensen op de proef gesteld. Het is niet vanzelfsprekend om van de ene op de andere dag een uurtje minder of meer te kunnen slapen. Sommigen ervaren nog dagen of weken na het veranderen van de klokken een veranderd bioritme. Overigens zorgt de wisseling van winter- naar zomertijd doorgaans voor meer klachten.

Slapen is belangrijk
Het draagt bij aan het herstel van het lichaam en is nodig om nieuwe informatie op te slaan in het geheugen. We weten dat zowel te kort als te lang slapen niet gezond is. Slaap je één nacht slecht, dan voel je je vaak al slap en chagrijnig. Je bent minder alert en vatbaarder voor een verkoudheid of griepje.

Dat wil je voorkomen! Hoe zorg je voor een goede nachtrust in de winter? Ontspanningsoefeningen doen, warme melk drinken, een warm bad nemen, beeldschermen weren … je kunt van alles doen om beter te slapen. Het belangrijkste is een goede slaaproutine! Deze tips kunnen je helpen om je eigen slaaproutine te ontwikkelen:

  • Kom overdag voldoende buiten, zodat je biologische klok niet ontregeld raakt.
  • Ga op vaste tijden naar bed en sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op.
  • Blijf niet te lang wakker in bed liggen. Sta gewoon (even) op.
  • Vermijd geestelijke of lichamelijke bezigheden in de avonduren voor het naar bed gaan.
  • Doe geen middagdutje, behalve als de arts dat aanraadt.
  • Doe niets in bed waar de slaapkamer niet voor bedoeld is, zoals eten, werken of tv-kijken.
  • Wees voorzichtig met de consumptie van cafeïne houdende drank.
  • Van alcohol slaap je misschien gemakkelijker in, het gaat wel ten koste van het doorslapen. Voorzichtig dus!

    Indien bovenstaande tips niet voldoende zijn, kan Wapiti Nachtrust op een natuurlijke manier helpen om lekker te slapen

Path 1654

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt onze nieuwste informatie, speciale aanbiedingen,
interessante weetjes én tips over gezond genieten gratis in je inbox.

Misschien ook interessant?