Huid

Zo geneest een wondje het snelst

Uitschieten met de kaasschaaf en daardoor een stukje huid meepakken … au! De trein willen halen, maar in de haast struikelen over je eigen benen en je handen open halen … au! Of: een wondje opmerken, maar géén idee hebben waar je die aan te danken hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar waarom geneest het ene wondje sneller dan het andere? Daar kom je nu achter.

Dit gebeurt met een schaaf- of snijwond
Bij een wond wordt de celstructuur van de huid beschadigd, soms zelfs die van onderliggende huidlagen. Kleine wondjes, zoals schaaf- en snijwonden kun je prima zelf behandelen. En dat moet je ook zeker doen! Want bij elk wondje gaat de huid open, waardoor ziekteverwekkers het lichaam kunnen binnendringen.

Honing heelt de huid

Vermijd korstjes
Als een wondje snel moet genezen, lijkt het belangrijk dat er zo snel mogelijk een korstje op komt. Maar een wond snakt juist naar vocht. Een wond geneest mogelijk zelfs twee keer zo snel als die een beetje vochtig blijft, dan met een korstje.
Door de wond vochtig te houden, creëer je de perfecte omstandigheden voor de aanmaak van epitheelcellen. De epitheel is de bovenste laag van de huid en de cellen in deze huidlaag hebben vocht nodig om te kunnen groeien en zo de wond te dichten. Bij een droge wond moeten de cellen op zoek gaan naar vocht – en dat kan best even duren. Terwijl ze bij een vochtige wond direct aan de slag kunnen met genezen, dat houdt de huid als het ware elastisch.
Een extra nadeel van een droge wond is dat de korst bij beweging of stoten breekt en de wond opnieuw gaat bloeden. Een droge wond geeft daarom meer kans op infecties. Maak de wond daarom een klein beetje vochtig met een zalf.

Een vochtige wond houdt de huid elastisch

Speeksel en huid
En hoe zit het met de vinger-in-je-mond-reflex? Oftewel: je snijdt je in de vinger en stopt die direct in je mond? Vooral blijven doen! Want speeksel geeft wondgenezing een extra voordeel. Speeksel heeft namelijk de unieke eigenschap om je huid te repareren, omdat er bepaalde eiwitten in zitten die goed zijn voor de wondgenezing (histatine). Je wonden likken is dus geen slechte eigenschap!

5x hulp bij wondjes
Goed, vanaf nu houden we de wond dus vochtig. Maar het is wel belangrijk om dit secuur te doen: bij elke beschadiging kunnen ziektekiemen het lichaam binnendringen. Een ontsteking of infectie kan het gevolg zijn. Om dat te voorkomen, is het belangrijk de snij- of schaafwond zo hygiënisch mogelijk te verzorgen. Volg deze vijf stappen en je bent zo van je wond af:

  1. Spoel de wond schoon
    Zeker als het een schaafwond is, zit er waarschijnlijk vuil in de wond. Spoel de wond schoon onder de stromende kraan; niet te lang en ga ook niet wroeten. Laat watten en papieren zakdoekjes in de kast liggen, want die kunnen juist zorgen voor een ontsteking of infectie.
  2. Ontsmet de wond
    Is de wond niet helemaal schoon? Doe wat ontsmettingsmiddel op de wond. Dit kan prikken, maar is altijd belangrijk.
  3. Smeer de wond in met een honingzalf
    Honingzalf houdt de wond vochtig. Smeer een beetje zalf op de wond en/of pleister. Het werkt het beste als je dit een of twee keer per dag herhaalt, dan blijft de wond vochtig en de huid elastisch.
  4. Verbind de wond
    Verbind de wond met een steriel gaasje, verband of een luchtdoorlatende pleister.
  5. Toch een korstje? Houd je handen thuis
    Komt er een korstje op de wond? Kom er niet aan: er ontstaat nu een nieuwe huid en de wondranden groeien naar elkaar toe. Als het korstje bijna loslaat, kan dat jeuk veroorzaken.

Path 1654

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt onze nieuwste informatie, speciale aanbiedingen,
interessante weetjes én tips over gezond genieten gratis in je inbox.

Misschien ook interessant?