Huid

Tips voor een stralende huid in de winter

Momenteel zitten we veel binnen en door de ramen te sluiten en de verwarming aan te zetten, wordt de luchtvochtigheid in huis lager. Die luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de huid zijn vocht verliest aan de omgeving. Het gevolg: je huid wordt droog en daar kun je inderdaad klachten door krijgen. Gelukkig kun je ingrijpen. Tijd om je huid winterproof te maken!

Eet dit voor een stralende huid
Wanneer je huid droog is, kijk dan eerst eens naar wat er op je bord belandt. Een tekort aan vitamine E, bètacaroteen, zink en omega-3-vetzuren maakt je huid droger. Eet daarom meer vette vis, wortels en noten. Vitamine E is een echte huidvitamine. Je vindt deze vitamine in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Bètacaroteen beschermt de huid tegen schadelijke uv-straling. Je haalt bètacaroteen uit oranje en rode groenten, zoals wortel en paprika, maar het zit ook in spinazie en andere groene bladgroenten. Zink is een belangrijk mineraal als je huid moet herstellen en zit in vlees, kaas, graanproducten en schaal- en schelpdieren. Wist je dat omega-3-vetzuren extra belangrijk zijn als je een droge huid of eczeem hebt? Deze vetzuren vind je in vette vis.

Trekkerige, droge en rode huid?

Verander je douchegewoontes
Veel huidklachten in de winter worden veroorzaakt door te vaak en te lang douchen. En we douchen het liefst lekker warm. Een heerlijk gevoel, maar een no-go voor je huid. Begin daarom vandaag nog met andere douchegewoontes. Douche allereerst maximaal vijf minuten met water dat niet warmer is dan 37 graden. Ook na het douchen verdient je huid extra aandacht. Smeer jezelf in met een olie. Olie werkt in op de huid en neemt afvalstoffen mee. Als de olie is ingewerkt, dep je het restant af met een handdoek.

Hydrateer je huid ook van buitenaf

Pas op met parfum, alcohol en zeep
Zeep verergert het effect van uitdroging. Gebruik dit daarom minimaal en als je het gebruikt, was jezelf altijd met pH-neutrale zeep. Neutrale zeep heeft dezelfde zuurgraad als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Als je kiest voor een zeep met dezelfde pH-waarde, dan blijft het beschermende vetlaagje van de huid intact. Crèmes en bodylotion die parfum of alcohol bevatten, kunnen de huid irriteren. Ook in veel reinigingsmiddelen zitten oplosmiddelen en zeep verwerkt die agressief kunnen zijn en je huid ontvetten. En juist die beschermende vetlaag heeft je huid nodig om zichzelf te beschermen. Kies daarom reinigings- en verzorgingsproducten die dit tekort aanvullen, zoals neutrale zepen en natuurlijke douchegel en badolie.

Hydrateer je huid van buitenaf
Behalve van binnenuit, kun je je huid ook van buitenaf verzorgen. Maak elke avond en ochtend je gezicht schoon met water. Hydrateren blijft belangrijk om uitdroging te voorkomen, zeker in de winter. Gebruik daarvoor een hydraterende en herstellende crème voor je gezicht, je lichaam én je voeten. Maar voor je handen gebruik van een speciale handcrème en voor je lippen is er een goede lipverzorging.
En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gebruik een zonnebrandcrème als je naar buiten gaat op een stralende dag, ook in de winter.
Path 1654

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt onze nieuwste informatie, speciale aanbiedingen,
interessante weetjes én tips over gezond genieten gratis in je inbox.

Misschien ook interessant?