Bewegen

Je gewrichten gezond houden doe je zo!

Je gewrichten gezond houden is belangrijk voor je mobiliteit en kwaliteit van leven. Gewrichten zijn de verbindingen tussen twee of meer botten en zorgen ervoor dat je kunt bewegen. Ze bestaan uit kraakbeen, botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden.

Hoe gewrichten werken
Gewrichten werken samen met spieren om beweging te creëren. Wanneer een spier samentrekt, trekt deze aan een pees die aan het bot is bevestigd. Dit veroorzaakt een beweging van het bot, waardoor het gewricht beweegt.

Gewrichten worden ook omgeven door een gewrichtskapsel, een bindweefselstructuur die het gewricht op zijn plaats houdt. De gewrichtskapsel bevat ook een slijmvlies dat een vloeistof afgeeft die het gewricht smeert en beschermt.

Blijf in beweging!

Verschillende soorten gewrichten zorgen ervoor dat het menselijk lichaam een breed scala aan bewegingen kan maken. Scharniergewrichten zorgen voor bewegingen zoals buigen en strekken, rolgewrichten zorgen voor bewegingen zoals draaien en zadelgewrichten zorgen voor bewegingen zoals duwen en trekken. Gewrichten met beperkte beweging zorgen voor stabiliteit en ondersteuning, terwijl immobiele gewrichten (die kunnen helemaal niet bewegen) de vorm van het lichaam behouden.

Behoud een goede mobiliteit en vitaliteit: beweeg dagelijks en eet gezond

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je gewrichten gezond te houden:

  • Blijf bewegen. Regelmatig bewegen is belangrijk voor de gezondheid van je gewrichten. Het helpt om de spieren rondom je gewrichten te versterken, wat de druk op je gewrichten vermindert. Zwemmen, wandelen, fietsen en yoga zijn allemaal goede vormen van beweging voor je gewrichten.
  • Houd je gewicht op peil. Overgewicht of obesitas kan extra druk op je gewrichten zetten. Probeer een gezond gewicht te behouden door gezond te eten en voldoende te bewegen.
    Zorg voor een goede houding. Een goede houding helpt om je gewrichten te beschermen. Let op je houding als je zit, staat en loopt.
  • Vermijd overbelasting. Als je een sport beoefent, is het belangrijk om je spieren op te warmen voordat je begint. Verhoog de intensiteit van je training geleidelijk en neem voldoende rustdagen.
  • Eet gezond. Een gezonde voeding met voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten is belangrijk voor de gezondheid van je gewrichten.
Path 1654

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt onze nieuwste informatie, speciale aanbiedingen,
interessante weetjes én tips over gezond genieten gratis in je inbox.

Misschien ook interessant?